Kalp ameliyatına girecek hastalar şikayeti olmadan ya da nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi şikayetlerle karşımıza çıkmaktalar. Bu şikayetler ya da şikayet olmadan kalp fonksiyonlarının bozulması ameliyat sürecinde belirleyici unsurlardır.
Mesela göğüs ağrısı hissediyorsanız ağrınızda artış, sıklığının artması ya da şiddetinde artma hissetmeniz halinde vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmanız çok önemlidir. Önerilen tedavi hakkında karar vererek hızlı bir girişim uygulanması gerekebilir. Ya da şikayetiniz yoksa ve yapılan kalp incelemelerinde kalp fonksiyonlarında bozulma ya da düşüş varsa bu önemlidir.
Nefes darlığı sıklıkla gördüğümüz bir durumdur. Erken dönemde aşırı eforla, sonraları ise daha az efor ya da rampa/merdiven çıkarken zorlanma olarak karşımıza çıkar. Bu şikayetin artması bizce anlamlıdır.
Çabuk yorulma efor sırasında hastaların tariflediği bir diğer problemdir. Kalp performansında düşme sebebiyle tariflerin mutlaka incelenmesi gerekir. Kalp kapaklarının hastalıklarında ya da kalp damar tıkanıklıklarının habercisi olabilir.
Çarpıntı kalbin hızlı atması olabildiği gibi kalp hızının düzensiz olması durumunda da ortaya çıkabilir. Genellikle kalp atışımızı biz hissetmeyiz, ancak gün içinde sıklıkla hissediliyor ise incelemeye alınması gerekebilir.
Bunlar dışında iştahsızlık, yorgunluk, uykusuzluk, morarma, bayılma, baş ağrısı, gece yatarken nefes darlığı hissetme, bacaklarda şişlik gibi şikayetler görülebilir.
Sizin de benzer şikayetleriniz varsa mutlaka bir kardiyoloji uzmanına başvurun. Kalbinizin çalışması, performansı ve fonksiyonu hakkında detaylı inceleme size fayda sağlayacaktır. Düzenli kontrollerinizi de lütfen ihmal etmeyin.
Bu kalp size bir emanettir…
Kalp ameliyatları ile ilgili daha fazla bilgi edinmek, ikinci bir uzman görüşü almak veya randevu oluşturmak için benimle 0553 622 38 78 numaralı telefonum üzerinden iletişime geçebilir, gelişmeler için Instagram hesabımızı takip edebilir veya diğer yazılarımıza blog sayfamızdan ulaşarak inceleyebilirsiniz.