Bize ulaşan hastaların en çok sorduğu sorulardan biri olan “Mekanik veya Biyolojik Kalp Kapak Ameliyatı Olan Kişiler, MR Çektirebilir mi?” soruna detaylı olarak ele alacağım.
Kalp kapak ameliyatlarında metal ya da biyolojik kapak protezleri kullanılır. Hastalar hayatlarına bu kapaklar ile devam ederler. Ameliyattan sonra bazı ek hastalıkların gelişmesi durumunda farklı uzmanlık alanları tarafından MR (emar) tetkiki istenebilir. Bu durum kapak protezi ile yaşayan hastalarda ve ilgili tıbbi personelde bir takım endişelere ya da cevabını arayacakları sorulara yol açabilir. İlk akla gelen soru; “kapak ameliyatı oldum, emara girebilir miyim?” Bu hastalar kardiyoloji uzmanlarına ve ameliyatlarını yapan kalp cerrahlarına takılan kapakların emar uyumlu olup olmadığı konusunda yorum yapmaları ve onay vermeleri için yönlendirilirler.
Hastalar için öneriler;
Hastaların öncelikle kardiyoloji ya da kalp cerrahisi bölümüne başvurmaları ya da yönlendirilmeleri gereklidir. Ayrıca rradyoloji bölümü ile de iletişime geçilerek çekimin yapılacağı emar cihazının kaç Tesla (T) olduğu öğrenilmelidir. Genelde hastanelerde rutin kullanılan emar cihazları 3T ve altındadır. Böyle bir cihazla görüntülenme yapılması herhangi bir kontrendikasyon ve tehlike oluşturmayacağı konusunda hasta ve radyoloji ekibi bilgilendirilmelidir. Bu bilgi kardiyoloji v kalp cerrahisi tarafından da onaylanmalıdır. Gnellikle koroner bypass ameliyatı olan hastalar rahatlıkla ve güvenle emara girebilirler. Ancak, kalp kapak ameliyatı olan hastaların ilgili branşlardan emar çekimi öncesinde bilgi almaları gerekir.
Genel öneriler;
2000 yılından sonra kalp ameliyatlarında kullanılan birçok marka protez kalp kapağı ve tamir için kullanılan annuloplasti ringlerinin farklı materyallerden yapılmasına rağmen emar uyumlu olduğunu biliyoruz. Mekanik ya da stentli biyolojik kalp kapakları ameliyattan sonraki yaşamda 3T ve altındaki MR görüntülemesi için kontrendikasyon oluşturmamaktadır. Metal içeriğin miktarına bağlı olarak manyetik alanda bazı minör etkileşimler olabilse de bu kuvvet atan kalp ve pulsatil kan akımının kuvvetine kıyasla çok azdır. Bunun yanı sıra hastaların göğüs kafesini (sternum-iman tahtası kemiğini) kapatmada kullanılan sternal teller genellikle paslanmaz çelik veya alışımdan yapılır. Göğüsün önden açılarak yapılan ameliyatlarda kullanılan bu çelik tellerde emar görüntülemeye uygun materyallerdir, hastalar kalp ameliyatı sonrasında güvenle emara girebilirler.
Epikriz belgelerinizi ve ameliyat notunuzu saklayın
Hastaların ameliyat notlarını yani taburcu olurken hastanelerden verilen epikriz belgelerini saklamaları çok önemlidir. Bu belgelerde takılan protez kapakların marka ve modeli yer almaktadır. Bu sayede, kardiyoloji, radyoloji ve de kalp cerrahi uzmanları ilgili firmanın sunduğu kapağın modeline ve teknik özelliklerine ulaşacak ve takılan kalp kapağının emar uyumlu olup olmadığına dair bilgiyi sizinle paylaşabilecektir.
Lütfen olduğunuz ameliyata dair tüm belge ve tetkikleri ameliyattan sonra düzenli bir şekilde mümkünse bir klasörde düzenli ve temiz bir ortamda saklayınız. Epikriz belgeleri ameliyattan sonra mutlaka bir gün sizin için gerekli olacaktır. Unutmayınız…
Kalpte stenti olan hastalar MR çektirebilir mi?
MR görüntüleme ileri yaş hastalarda sıklıkla kullanılan radyolojik görüntüleme yöntemidir. Birçok hastalıkların tanısı sırasında MR çekimi istenebilir. Kalp damarınız kardiyologlar tarafından anjıyo ile açıldıysa 3 türlü girişim yapılmış olabilir. Bu girişimler balon anjıyoplasti, ilaç kapsız stentler ve ilaç kaplı stentler olarak sıralanırlar. Balon anjıyoplasti olan ya da stent takılan hastalar sıklıkla bize “kalbimde stent var, MR a girebilir miyim?” sorusunu sormaktalar. Koroner stentlerin çoğu paslanmaz çelik veya nitinolden yapılmıştır. Bazı stentler ise farklı oranlarda diğer metaller içerebilirler. Bu stentler manyetik olarak ya nötr ya da zayıf manyetik etki gösterirler. Yapılan çalışmalar kalbinde stent olan hastaların 3T ve altındaki MRI cihazları ile güvenli bir şekilde MR çektirebilir olduğunu göstermiştir. Buna rağmen, stent üreticisi firmalar tarafından stent implantasyonu sonrası MR çekimi için en az 4 hafta beklenmesi önerilmektedir.
Kalp pili ile MR çekilir mi?
Kalbine farklı hastalıklar sebebiyle pil takılan hastaların ek hastalıklar sebebiyle MR çektirmeleri gerekebilir. Hastalarımız sıklıkla bu konuda bize ulaşmaktalar. Sordukları sorular arasında
- Kalp pili emara uyumlu mu?
- Kalp pili olanlar emara girebilir mi?
- Kalp pili ile MR çekilir mi?
yer alır.
Kalp pili olan hastaların pilleri genel olarak MR-uyumlu ya da MR-uyumsuz olarak iki ana grupta değerlendiriliyor. Aslında son dönemde takılan kalp pillerinin çoğunun teknolojik gelişmeler ile MR-uyumlu olduğu biliniyor. Hastaların takılan pillerinin modelini bilmesi ve kardiyoloji ya da radyoloji uzmanlarına danışması gerekiyor. Bu hastalara kalp pili takıldıktan sonra taşıdıkları kalp pillerine ait bir kimlik kartı verilir. Mutlaka bu kartın işlem öncesi uzman hekimlere gösterilmesi gerekiyor.
MR-uyumsuz bir pil cihazının MR’a girmemesi gerekir.
MR-uyumlu cihaz taşıyan hastalarda MR öncesi ve sonrasında bir kardiyoloji uzmanına muayene olmaları ve danışmaları gerekiyor. Pil ayarlarının işlemden önce ve sonra kontrol edilmesi şiddetle öneriliyor.
Kalp ameliyatları ile ilgili daha fazla bilgi edinmek veya ikinci bir uzman görüşü almak için benimle 0553 622 38 78 numaralı telefonum üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Randevu oluşturmak için asistanımızı 0542 473 51 15 numaralı telefondan arayabilir veya iletişim formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz. Ayrıca, adres ve iletişim için Google Haritalar sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kalp hastalıkları ve tedavi yöntemleriyle ilgili merak ettiğiniz diğer konular için blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.