Kalp hastasıysanız “Beni ne kadar geç ameliyat ederseniz o kadar iyi.” diye düşünebilirsiniz ya da “Şikayetim yoksa olmalı mıyım? Olmamam lazım!” diye aklınızdan geçebilir. Ameliyat olmalısınız denmesi anlamsız ya da şüpheli gelebilir. O yüzden bu konuyu çok iyi anlatmak ve anlamak gerekiyor.
Neden Ameliyat Önerildi?
Hastaların kalp fonksiyonları bozuksa ve şikâyeti yoksa ameliyat olması şart; yoksa, hastalar ani bir kalp kriziyle ya da kalp yetmezliği ile yaşamlılarını yitirebilir. Buradaki kritik nokta şikâyetin olmaması değil, kalbin normal olarak çalışmaması, büyümesi, diğer organları etkilemesi ve bunlara bağlı gizlice ilerleyen hayati bozukluklardır.
Ameliyat Zamanı
Buradaki esas amaç hastayı mümkün olduğunca bekletmek ve doğru zamanda ameliyat etmektir. Kalp fonksiyonu bozuksa ani ölüm ya da kalp yetmezliği gibi risklerinin önüne geçmek için ameliyat ediyoruz. Ameliyatların kararı ve zamanı ise tüm dünyada kullanılan uluslararası cerrahi kılavuzlar ışığında verilir. Cerrah olarak her hastayı hemen ameliyata almıyoruz, alınamaz. Bu kişisel bir karar değildir. Kardiyoloji ve kalp cerrahi uzmanlarının beraber verdiği bir karardır.
Hastanın kalp fonksiyonu ve hastalığının tipine göre detaylı değerlendirilir. Takip donemi kısa ya da uzun olabilir; ancak kılavuz bilgileri ve önerilerine göre ameliyat kararı verilir.
Örnek olarak, birçok hastamızın kapağında ileri derecede kaçak vardır ve biz o hastaları hemen ameliyat etmeyiz, aylarca ya da yıllarca ilaç tedavisi altında bekleriz. Hastalar şikayetsiz normal hayatlarını sürdürürler. Ancak, kalp kasılması ve fonksiyonu bozulmaya başladığında ya da bozulduğu tespit edildiğinde ameliyatının kararı uluslararası kalp cerrahi kılavuzlarının önerisine göre verilir. Bu grupta kapak hastalığı ya da aort anevrizması gibi hastalığı olan kişiler yer alır. Bu hastalar takip altında olurlar ve kontrollerindeki sonuçlara göre değerlendirilir.
Ya da hasta ilk defa karşımıza gelmiştir. Kardiyoloji uzmanları takipleri sonrasında ya da ilk defa yapılan tetkikler sonrasında ameliyat önermişlerdir. Hastayı değerlendiririz ve kalp kasılmasının bozulduğunu ve kalbin büyüdüğünü raporlarına göre saptarız. Hastalarımıza o ilk görüşmelerinde ameliyatın kendisi açısından faydalı olacağını anlatırız. Bazen de ileri tetkikler isteyerek karar verme sürecinde detaylı incelemeler yaparız. Bu grupta bypass ameliyatı önerilen kalp damarı tıkalı olan hastalar, kalp kapaklarında darlık ya da kaçak olan hastalar, kalbinde tümör ya da delik olan kişiler ya da aort damarı genişlemesi olan hastalar yer alır.
Kalp Fonksiyonu Nedir?
Kalbin fonksiyonu içindeki kanı vücuda pompalamak ve tüm organlara yeterli kanı ve oksijeni ulaştırmaktır. Bunu biz kasılma gücü olarak ifade edebiliriz. Eğer kalp yeteri kadar kuvvetli değilse ya da kasılma yani pompalama gücü azaldıysa organlar yeteri kadar kan alamazlar. Biz bu durumu kalp yetersizliği olarak isimlendiriyoruz.
Mesela mitral kapak kaçağınız var ve şikayetiniz yok; kalbin fonksiyonları %60 üzerinde ise sizi bekletebiliriz ve takibe alıyoruz. Ama fonksiyonlar %60’ın altında olduğunda kanın pompalama seviyesi düşüyor ve kalp daha fazla çalışarak yükü taşıyamıyor ve bu da kalp yetmezliğine neden oluyor.
Mitral kaçak varsa kalbin kasılma gücü %60 altına indiyse ya da pompalama sonrası kalbin çapı 40 mm üzerine çıktıysa ameliyat zamanı her türlü gelmiştir. Şikayetiniz olmasa bile.
Ameliyat Neden Faydalı Olacak? Olmazsam Ne Olur?
Kalbin düzgün çalışmaması ya da zayıflaması organların yeteri kadar beslenmemesine ve organ bozulmalarına sebep oluyor. Kalp yetersiz kalıyor ve hastalar ilerleyen yaşamlarında kardiyologlara daha sık başvuruyorlar. Çok ileri durumlarda hastane başvuruları artabiliyor ve uzun süreli yatışlar olabiliyor.
Şikayeti olmayan ancak tıbbi kılavuzlara göre ameliyat olması önerilen hastalar özellikle şunu düşünmeli:
- Bu ameliyat aslında hastalığım sonucu ortaya çıkması muhtemel olayları engellemek için yapılacak.
- Kalbimin çalışması bozulmaya başladı ya da bozulmuş, bu hastalığın tedavisi ve sağlığım için bu ameliyat çok önemli.
Hangi Anlamda Hayat Kalitem Bozulur, Günlük Hayatta Yaptığım Neyi Yapamam ya da Yapmakta Zorlanırım?
Tedavisi geç kalınmış durumlarda ilerleyen dönemde nefes darlığı, yorulma, çarpıntı gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Kalp hastalığı açısından ameliyat zamanı gelmeyen hastalar takip edilir. Ancak, kardiyoloğunuz tarafından ameliyat önerildi ve ameliyat olunmaz ise hastanın haberi olmadan kalp yetmezliği ve kalbin pompalama gücünde azalma yaşanır. Bazı hastalıklarda ise ani yaşam riski olabilir. Hastanın kendisinin haberi olmaz ama böyle kalırsa kalp yetmezliği gelişir ve hayat kalitesi buna bağlı bozulur. Yürüyememe, göğüs ağrısı, halsizlik, güçsüzlük gibi durumlar yaşanabilir.
Kalp ameliyatları ile ilgili daha fazla bilgi edinmek veya ikinci bir uzman görüşü almak için benimle 0553 622 38 78 numaralı telefonum üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Randevu oluşturmak için asistanımızı 0542 473 51 15 numaralı telefondan arayabilir veya iletişim formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.
Gelişmeler için Instagram hesabımızı takip edebilir veya diğer yazılarımıza blog sayfamızdan ulaşarak inceleyebilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.