Kalp Kapak Hastalığı Farkındalık Günü, her yıl 22 Şubat’ta gerçekleşir. Özel kalp kapak hastalığı risklerini ve belirtilerini tanıtmak, tespit etmek ve tedavi etmek için başlatılmış bir kampanyadır. Amacı toplumda kapak hastalığı hakkında bilinçlendirmeyi artırmaktır.
Kalp kapak hastalığı, kalbinizdeki bir veya daha fazla kapakta düzgün çalışmayan bir dizi durumu ifade eder. Tedavi edilmediğinde, kalp kapak hastalığı kalbinizin daha fazla çalışmasına neden olabilir. Bu durum yaşam kalitenizi düşürebilir ve hatta hayati tehlike oluşturabilir.
Sessizce ilerleyen kalp kapak hastalığında hiçbir belirti olmayabilir. Birçok hastalıkta olduğu gibi kalp kapak hastalığında da erken tanı büyük önem taşır. Düzenli kardiyoloji muayeneleri veya check-up taramalarında kalpte, eğer şüpheli bir durum görülmüşse daha ileri tetkiklere başvurulur.
Risk faktörlerine sahip olanlar için 30 yaşından, olmayanlar için ise 40 yaşından sonra, yılda bir kez kardiyoloji bölümünde düzenli kontroller yapılması önerilir. Risk faktörlerine sahip olanlar, kalp hastalığı gelişme olasılığı daha yüksek olan kişilerdir. Aile öyküsü, yaş, cinsiyet, yaşam tarzı ve genetik faktörler gibi unsurlar, potansiyel riskleri belirlemek için dikkate alınmalıdır.
Kalp kapak hastalığı ile ilgili daha fazla bilgi edinmek, ikinci bir uzman görüşü almak veya randevu oluşturmak için benimle 0553 622 38 78 numaralı telefonum üzerinden iletişime geçebilir, gelişmeler için Instagram hesabımızı takip edebilir veya diğer yazılarımıza blog sayfamızdan ulaşarak inceleyebilirsiniz.
Kalp Kapak Hastalığı Farkındalık Günü ile ilgili detaylı bilgi için Heart Valve Disease Awareness Day web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Düzenli sağlık kontrolleri, kişisel sağlık risklerinin değerlendirilmesinde önemli bir adımdır.