Ameliyat Seçenekleri
Ameliyat Seçenekleri:
- Açık kalp cerrahisi
- Minimal invazif (küçük kesi, kapalı, koltuk altı) cerrahi
- Endoskopik cerrahi
- Robotik cerrahi
Kalp ameliyatı olacağınız önerildiğinde ilk olarak operasyonla ilgili hayati tehlike aklınıza gelebilir ya da bu ameliyat hayatınızı nasıl etkileyecek sorusu aklınıza gelebilir. Sporumu yapabilecek miyim? Araba kullanabilecek miyim? İşe gidebilecek miyim ya da ne zaman giderim? Normal hayatıma ne zaman dönerim? Ben artık hep hasta mı kalacağım? gibi sorular aklınızı meşgul edebilir. Bu sebeple, ameliyatınızın güvenli yapılması ve temiz bir şekilde tamamlanması bu noktada önemlidir.
Ameliyatınızın güvenli olarak nasıl yapılacağından ya da cerrahınızdan emin olduktan sonra ise ikinci aşamada kozmetik sonuçlar ya da etkiler aklınıza gelebilir. Ameliyat sonrası çabuk iyileşme de bu soruların arasındadır. Bu sebeple ameliyat şekliniz ameliyat sonrası günlük hayatınız ve mental sağlığınız açısından çok önemlidir.
Cerrah olarak amacım nedir?
Bir kalp cerrahı olarak amacım açık-klasik, minimal invazif (küçük kesi-kapalı) ya da robotik kalp ameliyatına girecek hastalarıma ameliyat ile ilgili en doğru kararı vermek, güvenli bir ameliyat yapmak ve en düşük komplikasyon riski ile hastanın normal hayatına hızla dönmesini sağlamaktadır.
Hedefim nedir?
Kalp ameliyatları için daha fazla hastaya ulaşıp yardımcı olabilmektir. Bilgi birikimi ve tecrübemi daha çok hastaya ulaşarak aktarmaktır. Uygun olan tüm hastalarda ameliyatları küçük kesilerle, minimal invazif yöntemlerle ya da robotik cerrahi ile uygulamak, küçük kesi ile yapılamayacak ameliyatları ise en güvenli şekilde yapmaktır.
Ameliyat ile ilgili beklentileriniz nelerdir?
Kalp ameliyatına girecek hastalarımız haklı olarak ameliyatlarının nasıl yapılacağını sormaktalar. Hastalarımızın isteği ve benim amacım komplikasyon oranının en az olması, yoğun bakımdan kısa sürede çıkmak, hastanede az kalmak, hızlı bir iyileşme dönemi, en iyi kozmetik sonuçlar ve de günlük-sosyal hayata erken dönmektir. Bu kalp ameliyatı olacak hastaların ortak hayalidir.
Ameliyat şekline nasıl karar veriyoruz?
Ameliyatınızın nasıl yapılacağı konusu sizin ve cerrahınızın karşılıklı konuşması, detaylı bilgi almanız ve de bazı durumlarda ikinci bir uzman görüşü (second opinion) sonrasında netlik kazanır. Yani, ameliyat şekline hastamızla beraber tüm detayları konuşarak veriyoruz. Ameliyatın şekli size sunulacak seçeneklerin değerlendirilmesi ve size uygun en güvenli ameliyat kararının verilmesi ile netlik kazanır. Kritik olan noktalar hasta-cerrah ilişkisinde samimiyet, hastaya uygun olan cerrahi seçeneğin detaylı konuşulması ve karşılıklı güvendir.
Bu sebeple, ameliyat bilgisi almak ve ameliyat şekline karşılıklı konuşarak karar vermek son derece önemlidir. Cerrahınız size bilgi vermek konusunda gereken zamanı verecektir. Çok önemli bir kalp ameliyatına girmeden önce aklınızda soru kalmaması son derece önemlidir.
Ameliyatım nasıl olacak?
Hastalarımızın birçoğunun merak ettiği esas konu ameliyatların nasıl yapılacağıdır; yani yapılacak cerrahi kesilerin yeri, küçüklüğü ve de göğüs kafesinin nasıl açılacağıdır. Ya da başka bir değişle ameliyatlarının açık ya da kapalı olup olamayacağıdır. Tabii ki uygun hastalarda günümüzde minimal invazif cerrahi yöntemler ile (küçük kesi, kapalı, koltukaltı, endoskopik, robotik …vs) kalp ameliyatları yapılabiliyor. Küçük kesilerin hastalara sağladığı faydalardan en önemlileri klinik olarak hızlı iyileşme ve de estetik olarak daha güzel sonuçlardır.
Ancak, unutulmaması gereken nokta birçok kalp ameliyatının kapalı yani iman tahtası kemiği açılmadan yapılamayacak olmasıdır. Başka bir deyişle, bizim klasik yöntemimizin birçok kalp hastalığının tedavisinde güvenli sonuçları olduğu ve bize kompleks operasyonlar yapmamıza olanak sağlamasıdır. Önemli olan nokta hasta sağlığı açısından ameliyatınızın en güvenli, verimli ve sağlıklı yöntemle yapılmasıdır. Hastamızın ameliyatını en ufak riske girmeden güvenle yapmamız çok önemlidir. Bazen hastalarımız bize kapalı kalp ameliyatı için başvuruyorlar. Ancak, her zaman bu seçenek uygun olmayabilir. Güvenli bir ameliyat yapılabilmesi için açık kalp ameliyatı seçeneğini unutmamak gerekir.
Kalp cerrahisinde ameliyatlar nasıl yapılır? Ameliyat seçenekleri nelerdir?
AÇIK KALP CERRAHİSİ (KLASİK CERRAHİ)
Klasik cerrahi insizyon ile her türlü kalp ve büyük damar ameliyatı güvenle yapılabilir. Yeterli cerrahi alan sağlanarak yıllardır yapılan güvenli bir ameliyat seçeneğidir. Bu yaklaşım güvenli ve etkili bir yöntemdir.
Özel ve teknik olarak karmaşık ameliyatların bu cerrahi yaklaşım ile yapıldığını unutmayınız. Cerrahınızın yapacağı “size özel ameliyat tekniği” için bu yaklaşımı neden önerdiğini sizinle paylaşacağını unutmayınız. Son kararı elbette siz vereceksiniz, ancak fayda-zarar ilişkisinde kendi faydanıza tercih yapmalısınız.
Bu tekniğin esas avantajı cerrahın tüm operasyon bölgesine hâkim olması ve kompleks ameliyatların gerçekleştirebilmesi olarak özetlenebilir. Ameliyatınız en güvenli ve çabuk bir şekilde gerçekleştirilir. Bu yaklaşımın bazı özel durumlarda diğer tekniklere özellikle tercih edileceğini unutmayınız.
Bu teknik ile ameliyat olduğunuzda bilmeniz gereken kritik nokta göğüs kemiğinizin kaynamasının belirli bir zaman alacağıdır. İyileşme döneminde dikkat edilecek hususların size özel olarak anlatılacağını unutmayınız. Cerrahınız sizin yanınızda ve en iyi şekilde tedavinizi üstlenecektir.
MİNİMAL İNVAZİF KALP CERRAHİSİ (KÜÇÜK KESİ -KAPALI – KOLTUKALTI)
Bu teknikte birçok ameliyat küçük kesi ile yapılabilir. Bu yöntemde 2, 3 ya da 4 boyutlu kameralar kullanılabilir ya da hiç kamera kullanılmadan direk bakış ile ameliyat yapılabilir. İki yaklaşım kabaca sayılabilir;
- J-sternotomi: Klasik yönteme kıyasla, göğüs kemiği aort kapak ameliyatı gibi ameliyatlarda önden açılmadığı için daha hızlı iyileşme imkânı sağlanır. Daha az ağrı, erken rehabilitasyon ve kozmetik sonuçlar ise bu yöntemin avantajları arasındadır.
- Küçük kesi-kapalı ameliyatlar: Göğsün sağ tarafından 3-4 cm’lik kesilerle mitral kapak tamiri, mitral kapak değişimi, triküspit kapak ameliyatları, kalp deliklerinin kapatılması ya da tümör çıkartılması yapılabilir. Bu ameliyatlar size daha rahat bir ameliyat sonrası dönem sağlar. Eve dönüşünüz daha hızlı olur.
Detaylı bilgi için bu konuda tecrübeli cerrahlara ulaşmanız önemlidir.
Hangi ameliyatlar küçük kesi ile yapılabilir?
Bu yaklaşım ile aşağıdaki ameliyatlar yapılabilir;
- Koroner bypass ameliyatları,
- Mitral kapak tamiri ya da değişimi,
- Triküspit kapak ameliyatları,
- Aort kapak ameliyatları,
- Kalp deliklerinin kapatılması (ASD gibi)
- Kalp tümörlerinin çıkartılması
- Aritmi cerrahisi
Küçük kesi ile yapılan ameliyatların faydaları nelerdir?
Küçük kesin yapılan kalp ameliyatları genel olarak hastalarda daha az kan kaybı, kan ihtiyacının daha az olması ve daha çabuk sosyal hayata dönme imkânı sunar. Özellikle sosyal olarak aktif kişilerde, iş hayatına çabuk dönmek isteyen kişilerde ve bazı ilave hastalığı olan kişilerde komplikasyon riski az olduğundan bu yöntemi önermekteyiz.
Bazı riskli hastalarda (diyabet ya da kronik akciğer hastalıkları gibi) küçük kesi ameliyatlar komplikasyon riskini azaltarak fayda sağlar.
Ameliyat sonrası erken ayağa kalkma, yürüme ve günlük işlere çabuk dönmek önemli avantajlardandır.
Çalışan kişiler ya da öğrenciler gibi aktif hayatı olan hastalarda iyileşme ve geri dönüş klasik ameliyata göre daha hızlıdır.
Estetik kaygısı olan hastalarda daha güzel sonuçlar alınmaktadır.
Küçük kesi ya da kapalı ameliyatlar güvenli mi?
Bu ameliyatlar tecrübeli ellerde klasik yöntem ile yapılan ameliyatlar kadar güvenlidir. Yapılacak ameliyatların risk oranı açık kalp cerrahisi uygulamaları ile benzerdir. Ancak, tabii ki ameliyatınızın şekli ve cerrahınızın tecrübesi bu konuda çok önemlidir.
Mitral kapak tamiri
Kapalı ameliyat olmak istiyorum.
Kapalı olarak tarif edilen küçük kesilerle yapılan ameliyatların kararını doktorunuzun bilgilendirmesi sonrasında vermeniz sizin için daha güzel olacaktır. Ameliyatın şekli, tekniği ile yapılacak girişimin hastaya uygunluğu beraber değerlendirildiğinde ortak karar verilebilir. Amacımız, fayda-risk dengesini fayda lehine sunacak her türlü yaklaşımı cerrahi olarak uygulamaktır. Uygun hastalarda uygun olan küçük kesi ya da kapalı işlemler yapılabilir.
Mitral kapak tamiri kapalı olabilir
Günümüzde mitral kapak tamiri göğüs kafesinin sağ tarafından yapılan 3-4 cm’lik küçük kesilerle yapılabilir. Sosyal hayata erken dönmek ve kan sulandırıcı ilaçların etkisini azaltmak için kendi kapağınız en uygun seçenektir, unutmayın. Her zaman içim kapak ameliyatı olacaksanız tamir ile uğraşan bir cerrahın fikrini almak hayatınızı değiştirebilir.
Koltukaltı ya da kapalı ya da küçük kesi ameliyatlar
Bu terimler kısaca benzer ameliyatları ifade eder. Ortak npkta iman tahtası ismi verilen göğüs ön kemiğinin açılmamasıdır.
Kapalı ameliyat olmakta ısrar ediyorum
Bu konuda ikinci bir görüş almanız önemlidir. Ancak, ameliyatlardaki en önemli konu sizin ameliyattan sonra alacağınız maksimum fayda ya da en büyük avantaj olmalıdır. Kompleks bir ameliyat olacaksanız açık cerrahi daha güvenli olabilir. Güveneceğiniz cerrahı arayın.
Doktorunuzla detaylı konuşun…
Cerrahınız ameliyatınızın küçük kesilerle yapılıp yapılmayacağına karar verecektir. Unutmayınız ki bu yöntemi sık uygulayan cerrahlarda bu teknik daha iyi sonuçlar vermektedir. Doktorunuz iyileşme döneminde dikkat edilecek hususları size özel olarak anlatacaktır. Cerrahınız sizin yanınızda ve en iyi şekilde tedavinizi üstlenecektir.
ENDOSKOPİK KALP CERRAHİSİ
Bu yöntem küçük kesiler ile kamera yardımı kullanılarak yapılan ameliyatları içerir. Cerrah ameliyatı yapabilmek için göğüs kafesinin sağ ya da sol yanından (meme altı/koltukaltı) kesiler yapar. Bu kesiler ameliyatınız için yapılacak minimum kesilerdir. Bu sebeple cerrah direk bakış ile ameliyatı tamamlayamaz, bu sebeple 2-3 ya da 4 boyutlu kamera yardımı ile endoskopik olarak yani kamera görüntüsünü kullanarak ameliyatınızı yapar.
Bu yöntemde aslında minimal invazif yani küçük kesilerin kullanıldığı bir yöntemdir, ancak ameliyat sırasında kamera yardımı kullanılması teknik olarak üst uzmanlık ve özel eğitim gerektirir.
Bu yöntem diğer mini insizyonlara göre daha az travma ve daha hızlı bir iyileşme dönemi sağlar. Kanama son derece azdır. Ağrı daha az görülmektedir ve hastalar daha çabuk taburcu olabilir. Yaraların daha küçük olmasından dolayı enfeksiyon riski daha azdır.
Bu yöntemi uygulayan cerrah sayısı sınırlıdır. Endoskopik kamera kullanımının sağlanması ve de uzun cerrahi aletlerin operasyon sırasında kullanılması özel bir eğitim gerektirir. Kesilerin daha da küçük olması ameliyatın cerrah açısından karmaşık edebilir. Bu sebeple bu yöntemi uygulayan cerrahın endoskopik ve robotik cerrahi yöntemlere hâkim ve çok tecrübeli bir cerrah olması gerekir.
İyileşme döneminde dikkat edilecek hususların size özel olarak anlatılacağını unutmayınız. Cerrahınız sizin yanınızda ve en iyi şekilde tedavinizi üstlenecektir.
ROBOTİK KALP CERRAHİSİ
Robotik kalp ameliyatları günümüzde bir kalp ameliyatının teknik olarak en üst noktası, yani Everest’idir. Bu tekniği kalp cerrahisinde ülkemizde aktif uygulayan ve tecrübeli kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmez.
Robotik kalp ameliyatı nasıl yapılır?
Robotik kalp ameliyatları küçük kesilerle değil, 8-10 milimetrelik çok küçük deliklerden göğüs kafesi açılmadan yapılır. Bu sebeple hastalarda kesi izi diğer yöntemlere göre çok çok çok küçüktür. Cerrah ameliyatı 3 boyutlu, yüksek çözünürlüklü, en küçük detayları bile cerraha gösteren endoskopik kamera ile bir konsol üzerinden yapar. Robotik aletlerin hareketi 270 derece gibi yüksek kabiliyettedir. Ayrıca, ameliyata yardımcı bir cerrahta hasta yanı başında destek verir.
Robotik cerrahi ile kesiler çok daha küçük…
Robotik cerrahi tekniği ile kalp ameliyatının yapılabilmesi hastalar açısından çok önemlidir. Kritik nokta en küçük kesilerin yapılması (deliklerden ameliyatın yapılması) ve en az travmanın sağladığı avantajdır. Yani, daha çok fayda sağlanması ve daha az manipülasyon.
Robotik cerrahinin size avantajları nelerdir?
Küçük deliklerden yapılan bu ameliyat ile hastalar yoğun bakımda çok kısa kalır, kanama minimumdur, hastalar erken taburcu olur ve de kozmetik olarak mükemmel bir sonuç ile normal hayatlarına çok kısa sürede dönerler. Bu ameliyatı olup bir hafta sonra denize giren, işinin başına dönen ya da tenis oynayan hastalarımız olmuştur.
Robotik cerrahi riskli mi?
Ameliyat riski robotik yöntemde artmaz, diğer yöntemlere göre benzerdir.
Robotik yöntemle bypass ameliyatı yapılıyor mu?
Robotik cerrahi tekniği ile koroner bypass ameliyatları yapılabilir. Robotik cerrahi ile tamamen kapalı göğüste yani kesilerle göğüs kafesi açılmadan bir bypass ameliyatı yapılabilir, ancak bu teknik (TECAB) yaygın olarak uygulanmamıştır. Diğer yandan robotik-yardımlı koroner bypass (Robotik MIDCAB) ameliyatları birçok merkezde güvenle yapılmaktadır.
Robotik bypass ameliyatının avantajı nedir?
Bu yöntemin en büyük avantajı iki göğüs atardamarının güvenli olarak çıkartılabilmesidir. İnternal torasik arter denilen göğüs duvarının iç kısmında bulunan atardamar greftleri koroner bypass ameliyatlarında ameliyat sonrası açık kalma oranı en yüksek damarlardır. Bu damarların yani iki tane atardamar greftinin kullanılması robotik cerrahinin kapalı bypass yöntemlerine göre sahip olduğu en büyük avantajıdır. Diğer kapalı bypass yöntemlerinde genellikle sadece bir tane göğüs atardamarı çıkartılır ve bu damar biraz kısa olup, bu durum bazı teknik kısıtlılıklar oluşturabilir. Cerrahınıza bu konuda danışınız.
Robotik cerrahi ile daha sağlıklı bir bypass ameliyatı
Göğüs atardamarları tüm diğer yöntemlerden (ekartör kullanılarak uygulanan mini-bypass prosedürleri-kapalı bypass) daha sağlıklı bir şekilde çıkartılır. Kaburgalarda kırılma, çatlama ya da ayrışma olmaz. Bu ameliyat sonrası ağrının olmaması anlamına gelir.
Birden fazla bypassın küçük kesilerle yapılması mümkündür. Bu da size ameliyattan sonra daha verimli bypass greftleri sağlar. Yani, bu damarların ameliyat sonrası tıkanma ihtimal neredeyse yoktur ve tekrar anjiyo girişimlerine ihtiyaç olmaz.
Mitral kapak tamiri robotik yapılabilir mi?
Mitral kapak tamiri (yeni kordaların yerleştirilmesi) robotik olarak güvenli bir şekilde yapılır. Başarı oranı yüksektir. Aynı şekilde kapak replasmanı da sağlıklı bir şekilde yapılır. Robotik mitral kapak tamiri tecrübeli merkezlerde güvenle yapılan bir ameliyattır. Mitral kapak için Tamir her zaman değişime göre ilk seçenektir. Başarılı bir tamir sonrası enfeksiyon ve kan sulandırıcıyla ilişkili riskler daha azdır. Tamir için uygun olmayan vakalarda mekanik ya da biyolojik protezler ile değişim gerekir.
Robotik cerrahi ile kalp delikleri kapatılabilir mi?
Robotik cerrahi tekniği ile kalp deliklerinin kapatılması ve bazı basit doğumsal kalp hastalıklarının cerrahi tedavisi güvenle ve başarıyla yapılabilir. İyileşme döneminde dikkat edilecek hususların size özel olarak anlatılacağını unutmayınız. Cerrahınız sizin yanınızda ve en iyi şekilde tedavinizi üstlenecektir.
Robotik cerrahi ile kalp tümörlerinin ameliyatı yapılabilir mi?
Kalbin içindeki iyi huylu tümörler robotik cerrahi tekniği ile başarıyla çıkartılabilir. Kalbin sol ya da sağ kulakçığındaki tümörler bu teknikle ameliyat olabilir. Robotik kalp cerrahi uzmanınıza danışınız.