fbpx
İçeriğe geç Kenar çubuğuna atla Alt bilgiye atla

Kalp Kapak Ameliyatı Gerektiren Durumlar Nelerdir?

Kapak ameliyatı, kalp kapak hastalığı belirli bir ciddiyete ulaştığında ve belirtiler hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkilediğinde yapılır. Ameliyatın zamanlaması, kapak hastalığının türüne, şiddetine, belirtilerin varlığına ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak belirlenir.

Kapak ameliyatının gerekli olduğu durumlar:

Belirgin Semptomların Varlığı

Nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı, bayılma gibi belirtiler ciddi boyutta ise ve günlük yaşamı etkiliyorsa ameliyat düşünülür.

Kalp Yetmezliği Gelişimi

Kapak hastalığı, kalp yetmezliğine yol açıyorsa, yani kalp vücuda yeterince kan pompalayamıyorsa, ameliyat gereklidir.

Kapak Darlığı (Stenoz)

Aort veya mitral kapakta ciddi darlık olduğunda ve bu durum kalbin iş yükünü artırdığında ameliyat gerekir. Özellikle aort darlığı olan hastalarda ciddi stenoz durumunda belirtiler olmasa bile ameliyat önerilebilir.

Kapak Yetmezliği (Regürjitasyon)

Kapaklar düzgün kapanmadığında ve geri kaçan kan kalbin iş yükünü artırarak kalp kasını zorladığında ameliyat yapılır. Özellikle sol ventrikül fonksiyonlarında bozulma varsa ameliyat geciktirilmez.

Kapakta Kalsifikasyon veya Enfeksiyon

Kapakta kalsifikasyon (kireçlenme) veya endokardit gibi enfeksiyon durumları ameliyatı gerektirebilir.

Kalp Fonksiyonlarında Azalma

Kalp ultrasonunda (EKO) kalp kasının fonksiyonlarının bozulmaya başladığı görülürse, ameliyat düşünülür.

Cerrahi Olmayan Yöntemlerin Yetersiz Kalması

İlaç tedavisi ve cerrahi olmayan yöntemler (örneğin balon valvüloplasti veya TAVI) hastalığı kontrol edemiyorsa, ameliyat zorunlu hale gelir.

Büyüyen Kalp Odacıkları

Kapak yetmezliği nedeniyle kalp odacıkları büyümeye başlarsa ve bu büyüme geri dönülemez seviyelere ulaşmadan tespit edilirse, ameliyat planlanır.

Ameliyat kararı genellikle bir kardiyolog ve kalp cerrahı tarafından ortak olarak verilir ve hasta spesifik riskler, beklentiler ve potansiyel faydalar değerlendirilir.

Kalp kapak ameliyatları hakkında daha fazla bilgi edinmek, ikinci bir uzman görüşü almak veya randevu oluşturmak için iletişim danışmanımızla 0542 473 51 15 numaralı telefon hattımız üzerinden iletişime geçebilir, gelişmeler için Instagram hesabımızı takip edebilir veya diğer yazılarımıza blog sayfamızdan ulaşarak inceleyebilirsiniz.

Yorum bırakın