Açık kalp ameliyatları kalp fonksiyonlarının düzeltilmesi, şikayetlerin azaltılması ve ileriki dönemde konforlu bir hayat sağlanması amacıyla yapılmaktadır. Bu ameliyatlar sonrasında hastalar genellikle 7-10 gün arasında hastanede tedavi edilir ve bakılırlar.
Hastaneden taburcu olduktan sonra hastalar evde tedavilerine devam ederler ve bakımları çok önemlidir. İlaç tedavisinin dışında hastaların fiziksel olarak da desteğe ve yardıma ihtiyaçları olabilir. Bu dönemde beslenme çok önemlidir ve hastaların proteini beslenmelerini tavsiye ederiz. Bunun yanı sıra iyi bir aile desteği de hastaların ruhsal açıdan daha iyi bir yere gelmelerini de çok önemlidir.
İlaç Tedavisi
Ameliyat sonrası ilaç tedaviniz düzenlenecek ve eve giderken reçeteniz verilerek hangi ilaçları almanız gerektiği size liste halinde sunulacaktır. İlaç saatlerinin düzenli olması, aksatılmaması ve kan sulandırıcı ilaçların dikkatli kullanılması önemlidir. Kontrol muayenenize bu ilaçların listesi ile gelmeniz önemlidir.
Ayrıca, kontrol randevunuza kadar nabız ve tansiyon değerlerini sabah-akşam olmak üzere bir kâğıda not ederek doktorunuza gidiniz.
Kullanma ihtimaliniz olan bazı ilaçlar aşağıda sunulmuştur:
- Kan sulandırıcı ilaçlar; aspirin ve daha kuvvetli ilaçlar
- Mide koruyucu ilaçlar
- Tansiyon ilaçları
- Şeker hapları ya da insulin: diyabet hastaları kullanmakta
- İdrar söktürücüler: kapak hastalarında genellikle kullanılır
- Diğer ek hastalıklara ait ilaçlar
Fiziksel Aktivite
Düzenli fiziksel aktivite kalp ameliyatı sonrası hastaların bedenen daha iyi bir duruma gelmelerini sağlar. Yürüyüş ameliyat sorası iyi bir aktivite örneğidir. Hastaların bedenen güçleri yettiği sürece ve kondisyonları arttığı miktarda yürüyüş yapmalarını öneriyoruz. Evde ya da ev dışında yürüyüş mesafelerini düzenli bir şekilde arttırmalarını isteriz. Doktorunuza mutlaka danışarak egzersizlerinizi düzenleyiniz.
Hastaların evde yatakta yatarak iyileşmeyi beklemelerini önermeyiz. Kalp ve akciğer fonksiyonlarının daha iyi bir hale gelmesi için oturmak, yürümek ve solunum egzersizleri yapmak çok önemlidir. Hastaların akciğer kapasitelerinin artması için” triflo” denilen solunum egzersiz aleti kullanmalarını özellikle tavsiye ederiz.
Aktif, hareketli, düzenli aralıklarla egzersiz ya da yürüyüş yapmaları daha erken donemde iyileşmelerini sağlar. Evde ilk kural hareketsiz kalmamak, gün boyu yatmamak ve harekete geçmektir.
İlaveten, ağırlık kaldırmak ve sizi zorlayabilecek fiziksel aktivitelerden kaçınınız.
Dinlenme ve Uyku Düzeni
Yeterli dinlenme ve uyku, ameliyat sonrasında iyileşme sürecinin önemli bir parçasıdır. Vücudunuzun kendini toparlamasına, yara iyileşmesi, enfeksiyon direnci ve bedensel fonksiyonların yerine gelmesine yardımcı olmak için dinlenmeye özen gösterin. Erken dönemde bazen uyku düzeni bozulmuş olabilir. Bu sebeple uyku saatlerini geceye kaydırmanız eski uyku düzenine dönüşü kolaylaştıracaktır.
Ağrı Varsa
Ameliyat sonrası eve çıkan hastalar hareketli olmaya başlamaları sebebiyle kas ve iskelet ağrıları ortaya çıkabilir. Göğüs yara yerinde, önde ya da arkada sırt bölgesinde ağrı hissedebilirsiniz. Bu ağrıların geneli doktorunuzun önerdiği ilaçlarla kontrol altına alınır. Ancak, ağrı şikâyetiniz artarsa ve sizi zorluyorsa mutlaka doktorunuza ulaşınız.
Beslenme
İyi bir beslenme programı yaralarının iyileşmesi ve hastaların bedensel güçlerinin tekrar eski haline gelmesine yardımcı olacaktır. Bunun yanında yara iyileşmesinde pozitif katkısı olur. Beslenme içeriğinin proteinden zengin olması, sebze ve meyve gibi çeşitli vitamin ve mineralleri içeren gıdaların yenmesi önemlidir. Yağ ve karbonhidrat içeriğinin düşük olması önemlidir.
Hastalarda şeker hastalığı, böbrek yetersizliği ya da sistemik bir hastalık olması durumunda doktorunuz özellikle farklı önerilerde bulunacaktır.
Genellikle ek hastalığınız yoksa 1 ay boyunca diyet önerilmeyebilir. Fakat, ilk aydan sonra diyetisyen takibi önerilmektedir.
Diyetisyen Takibi
Dünya kılavuzlarında ve literatürde kalp ameliyatına girmiş hastaların mutlaka bir diyetisyen tarafından takibi önerilmektedir. Ameliyattan sonra ilk ayını dolduran tüm hastaların düzenli olarak kardiyoloji ve diyetisyen kontrollerini öneriyoruz.
Kilo Takibi
Her gün düzenli olarak aynı saatte kilonuzu takip edip, not alın.
Enfeksiyon ve Ateş
Hastalar eve çıktıklarında ilk 1 ay yaşadıkları ortamlarda kalabalık olmasını istemeyiz. Nezle, grip gibi şikayetleri olan ve ateşi yakın zamanda olan kişilerle temasın olmamasını öneririz. Hastaların enfeksiyondan korunabilmeleri için ameliyattan sonra ilk 4 hafta aile ortamında olmaları ve insanlardan izole kalmalarını yani ziyaretçi kısıtlamasını öneriyoruz.
Buna ilaveten, ateşi olan (38 dereceden fazla ise), yara yerlerinde kızarıklık, ağrı ya da sıcaklık olan tüm hastaların mutlaka doktorlarına ulaşmalarını öneriyoruz.
Sıvı Tüketimi
Ameliyat olan hastaların beslenmeye ilave düzenli sıvı almalarını öneririz. Sıvı alımı taburcu sırasında size anlatılacaktır. Böbrek ya da kalp yetmezliği olan hastaların su ve diğer sıvıları alım miktarı doktorunuz tarafından size söylenecektir.
Yara Bakımı
Yara yerlerinizde şişlik, akıntı, morluk, kızarıklık, ağrı ve sıcaklık gibi durumlar olursa doktorunuza mutlaka erkenden ulaşın.
Ameliyat bölgesinde ağrı, duyu kusuru, his kaybı yaşanabilir. Bu tür şikayetler geçicidir. Yaranız temiz ise banyo yapabilirsiniz; yara yerlerini ovalayarak yıkayın, sabun ya da şampuan kullanabilirsiniz. Yara yerlerine kese ya kuvvetle baskı yapmayın, elinizle yıkayın ve durulayın. Yaranız temiz ise krem ya da farklı bir ürün sürmeyin.
Vücudunuzda yaralar etrafında morluk oluştuysa doktorunuza danışın.
Varis Çorabı
Bacaklara giyilen elastik çoraplar ilk 2 hafta giyilmelidir, ancak doktorunuz bazı durumlarda bu çorapları giymeyi önermez ya da erken çıkartmanızı isteyebilir. Bypass hastalarında bacaktan damar alındı ve şişlik var ise bu süre daha uzun olabilir.
Bu çoraplar sabah yataktan kalkmadan giyilmeli ve akşam yatarken çıkartılmalıdır. Ayrıca, hijyen açısından düzenli olarak yıkanmalıdır.
Doktorunuza danışmadan bu çorapları bırakmayın.
Hareketler
Göğüs kafesi önden açılan hastaların kollarından güç ya da destek almadan bir sure kemiklerini korumaları gerekir. Ani hareketlerden, itme-çekme gibi hareketlerden ve kolunuza güç vererek yaptığınız hareketlerden kaçının. 4-5 kg’dan fazla ağırlık kaldırmayın.
Göğüs kemiğinizin 6-8 haftada iyileşeceğini unutmayın ve bu süre içinde kontrollü hareketlerde bulunun, ani hareketlerden kaçının. Bunun dışında bazen göğüs kafesi önden açılan hastalarda “kıtırtı sesi” duyabilirler. Bunu da doktorunuza erkenden söyleyin, kemik sağlığı açısından bu ses önemli olabilmektedir.
Göğüs Korsesi
Göğüs korseleri göğüs kemiği kaynayana kadar takılmaktadır, ancak doktorunuzun önerisiyle bu korse daha erken bırakılabilir. Doktorunuza danışmadan korse kullanmayı bırakmayın.
Banyo ve Ağız Hijyeni
Hastalarımız yaralarında sorun yoksa ameliyattan 48-72 saat sonra duş alabilirler. Eve çıkan hastalarında hijyen ortamında olmaları, düzenli duş almaları ve ağız hijyenine dikkat etmeleri enfeksiyonların engellenmesi için önemlidir.
Cinsel Hayat
Ameliyattan sonra cinsel yaşamınıza 4-6 hafta sonra dönebilirsiniz. Bu konuda ve özel durumlarda doktorunuza danışabilirsiniz.
Ne Zaman Araba Kullanırım?
Hastalar aslında herhangi bir şikayetleri yoksa ve fiziksel olarak iyi durumdalar ise taburcu zamanında araç kullanabilecek seviyededirler. Ancak, genellikle ilk 4 haftayı geçirmelerini ve kardiyoloji kontrolleri sonrasında bu konuda karar verebiliriz.
Ne Zaman İşime Dönebilirim?
Ameliyattan sonra hastaların fiziksel ve ruhsal iyileştikleri an yaptıkları işin şekline göre geri dönüş yapılabilir. Masa başında çalışan kişiler daha erken işlerine geri dönebilirken, fiziksel olarak çalışan kişilerin 4-8 hafta iyileşme dönemini beklemeleri gerekebilir. Hastaların ameliyat tipi ve genel durumları bu konuda belirleyicidir.
Kontrol Randevunuzu Unutmayın
Taburcu sonrasında genellikle 1 hafta sonra kalp ameliyatı olan hastalar cerrahları tarafından değerlendirilirler, kontrol muayeneleri yapılır. Bu randevunuzu unutmayın. Ardından ameliyattan 1 ay sonra da kardiyoloji randevunuzu oluşturabilirsiniz.
Ne Zaman Doktorunuzu Aramalısınız?
- Göğüs ağrısı
- Nefes darlığı
- Göz kararması
- Baş ağrısı, baş dönmesi
- Çarpıntı hissi (hızlı nabız, düzensiz nabız)
- Tansiyonunuzun yüksek ya da düşük ölçülmesi
- Yüksek ateş (38 derece üzeri)
- Yarada kızarıklık, ağrı, akıntı, kanama
- İdrar yaparken ağrı, zorluk
- Ani kilo artışı
- Ellerde ve ayaklarda şişlik
- Genel durum bozukluğu, kötüleşme
Kalp ameliyatı sonrası evde bakım önemli bir konudur. Bu dönemde yaşayacağınız herhangi bir durumda ya da sorunuz halinde mutlaka doktorunuza ve ekibinize çekinmeden danışınız.
Kalp ameliyatları ile ilgili daha fazla bilgi edinmek, ikinci bir uzman görüşü almak veya randevu oluşturmak için benimle 0553 622 38 78 numaralı telefonum üzerinden iletişime geçebilir, gelişmeler için Instagram hesabımızı takip edebilir veya diğer yazılarımıza blog sayfamızdan ulaşarak inceleyebilirsiniz.